FAQ: Varför krävs det att man måste skriva en motivering till varför man ska vinna?

Nästan alla tävlingar på nätet har som en del av tävlingens uppgift att man ska skriva en motivering. En motivering till att just du ska vinna eller varför ditt bidrag är bäst. Många börjar med att svara på några enkla flervalsfrågor men sen kommer den, den jobbiga motiveringsuppgiften.

Lotterilagen och slumpen

Anledningen till att den förekommer så ofta är för att man i Sverige måste följa Lotterilagen. Den säger att man får inte lotta ut vinster utan tillstånd. Att ansöka om tillstånd är en omständig process och det ges sällan godkännande till kommersiella företag.

Ett sätt är då att göra hela arrangemanget till en tävling istället. Lotterilagen gör nämligen skillnad på lotterier och tävlingar. Den skillnad som åberopas är i vilken utsträckning som slumpen är med och fäller avgörandet.

Det är inte svart på vitt att slumpen bara är med i lotterier och prestationer hör till tävlingar. Man får faktiskt använda slumpen i tävling, som ett delmoment. Men den får inte fälla det slutgiltiga avgörandet om det finns flera likvärdiga deltagare.

Motiveringen är din avgörande prestation

Flervalsfrågor är ganska lätta att ta reda på svaret till. Det innebär att mest troligt kommer fler än du att lyckas svara alla rätt. Det är då motiveringen till varför just du ska vinna kommer med i bilden. Den kommer att särskilja dig från de övriga deltagarna och visa hur mycket vill du vinna.

Om juryn gillar din tävlingsmotivering absolut bäst kommer det bli du som kammar hem vinsten. Så det gäller att inte bara hafsa ihop nåt tråkigt, intetsägande svar. Lägg lite tid på din motivering och det kommer att löna sig för eller senare.

Läser de verkligen alla motiveringar?

Nej, det tror vi faktiskt inte. Först och främst sorteras de som svarat fel på kunskapsfrågor bort. Trots det bör det sannolikt finnas 100-tals, kanske 1000-tals deltagare kvar. Att sitta och läsa igenom alla motiveringar skulle ta väldigt mycket tid i anspråk.

Vi tror därför att man som jury slumpar fram ett antal motiveringar och läser igenom de för att hitta den bästa. Det fråntar ju dock inte att man ska anstränga sig på att skriva en vettig motivering. För bland dessa slumpade bidrag gäller det att sticka ut.

Återanvänd dina motiveringar

Om du vill spara lite tid och tankekraft tycker vi att du ska återanvända dina bra motiveringar. Det har säkert hänt fler än en gång att du tycker du skrivit den bästa motiveringen någonsin. Trots det vann du inte och du förstår inte varför. Speciellt inte när du sen får läsa det vinnande bidraget.

Det kan bero på det vi nämnt tidigare, att ditt bidrag inte var med i slutgenomgången. Du hade helt enkelt inte turen att få din motivering framslumpad.

Men ge inte upp! Återanvänd den och kasta ut kroken massor av gånger. Förr eller senare nappar det och då kan du fira in fina tävlingsvinster.

Titta på andra exempel av vinnande motiveringar

Att kunna skriva en bra motivering är något man kan träna upp genom att titta på andra vinnande exempel på motiveringar. Det är enligt många duktiga tävlingsvinnare lika mycket en konst som att skriva bra slogans.

Däremot är det mer fritt när det gäller bra motiveringar eftersom de kanske mer fokuserar på dig som ska vinna än vad en slogan gör. Det gäller dock att fånga juryns intresse och tycka att det är roligt, rörande, galet eller kreativt på ett vinnande sätt.