FAQ: Hur skriver man en bra slogan?

En slogan är en kort, säljande text som används för att göra reklam för något. Det kan vara en reklamslogan för en produkt eller tjänst men också till en stad som t.ex. Stockholms ”The Capital of Scandinavia”. På engelska heter det tagline.

Att skriva en bra slogan är en konst och inte något som vem som helst kan göra. Därför är det inte ovanligt att samma personer kan dyka upp i vinnarlistor till flera slogantävlingar. Men vad är då en bra slogan?

Våra tips för en säljande slogan

För att en slogan ska fungera och vara säljande måste den först och främst vara kopplad till den produkt, tjänst eller det företag som ska använda den. Den ska passa ihop med varumärket och en företagsslogan måste passa med vad företaget står för.

Skriv ner stödord på det du hittar. Vad säger folk om det och hur är bilden idag av varumärket. En riktigt bra slogan ska samla och förstärka människors bild. Samtidigt ska den särskilja sig från mängden och den måste sätta sig enkelt. En superbra slogan biter sig fast i hjärnans vindlingar och släpper inte taget!

1. Läs på!

Det gäller att läsa på om det man ska skriva en slogan till. Ta reda på vilka som skapat objektet, varför den finns och vilket problem som löses med produkten/tjänsten.

2. Överdriv inte!

Företaget som ska använda den slogan du skriver måste kunna stå för den.

3. Fatta dig kort!

Håll dig till max 3-5 ord.

4. Rytm, rim och takt!

Vår hjärna är duktig på att se mönster och när det finns såna minns vi saker lättare. Rytm, rim och takten i en mening är exempel på såna mönster. I långa loppet vinner sådana slogans över fyndiga, humoristiska eller sarkastiska slogans.

Exempel på kända slogans

Läs de här framgångsrika, bra slogans och se om du tycker att de stämmer in på våra fyra punkter. Hur som helst är det taglines som nästan alla kan idag. De har visserligen matats om och om igen i olika reklamsammanhang men håll med om att de fastnar lätt!

Makes people talk - Läkerol

Gör det goda godare - Felix

Plötsligt händer det - Triss

Because you're worth it - L'Oréal Paris

Visste du att ordet slogan (sluagh-ghairm) kommer från gaeliska språket i Skottland där klanernas krigare samlades och skrek ut deras slagord och motto.