FAQ: Hur kan det finnas så många gratistävlingar?

Det finns väldigt många gratistävlingar på internet och vi länkar löpande till hundratals aktuella vinstchanser. Både små och stora företag anordnar dessa tävlingar och kräver inte att man betalar för att delta. Självklart gör de det med en baktanke för på ett eller annat sätt vill de få tillbaka sin kostnad och växa som företag.

Billig marknadsföring med gratistävlingar

En tävling lockar till sig människor. Det är också ett av syftena med marknadsföring. Att köpa annonsplatser i tidningar, tv eller som banners på en webbportal kan bli ganska dyrt. Att köra tävlingar är ett sätt för många att göra marknadsföring fast till en billigare penning.

De allra enklaste formerna behöver inte mer än ett tävlingsformulär, ett pris och lite tid. Är det en egen produkt eller tjänst som vinst är kostnaden i många fall väldigt låg.

Låta kunder skapa material

Tävlingsuppgiften kan vara utformad för att företaget vill samla in bra idéer och material. I fototävlingar står det ofta i villkoren att företaget tar över rätten att använda fotot i sin verksamhet. Det finns väldigt många duktiga amatörfotografer och lyckas de attrahera de att delta får de in mycket bra bildmaterial.

Att skriva en slogan är svårt och anlitar man en konsult för det kan prislappen bli ganska hög. Det är inte alltid heller som konsulten är den bäst lämpade att sätta den rätta sloganen. Befintliga kunder kan ha en bättre känsla och djupare intresse i just den produkten eller tjänsten.

Företagen som kör slogantävlingar kan mycket väl hitta nästa superslogan som sätter sig direkt. Biter sig fast i hjärnvindlingarna och sträcker sig ut på allas tunga i framtiden.

Är tävlingarna verkligen gratis?

Det finns inga gratisluncher brukar man säga. Och det ligger nåt i det även när det gäller tävlingarna på internet. Du som deltagare betalar bara med annat än med pengar. Vidgar man begreppet betalning till att innefatta tid och idéer finns det inga gratistävlingar. Du som deltagare lägger din tid och bidrar med din kreativitet i utbyte mot en chans att vinna något du önskar dig.

Även i de allra enklaste tävlingsuppläggen där man bara ska svara på en enkel fråga och ange sin epost betalar du. Du gör det genom din epost för den vill företaget kunna använda till att kommunicera med dig i framtiden. Den är deras sätt att ta betalt av dig.

Men datalagen i Sverige säger att man ska kunna avanmäla sig enkelt från mailutskick. Så vill du inte höra mer från företaget efter du deltagit kan du säga upp din prenumeration direkt. Du som tävlar mycket vet säkert redan att det kan bli lite väl mycket mailutskick efter ett tag och det är svårt att hålla efter.

Ett tips är därför att inte använda din jobbmail till nättävlingar. Skapa en separat mailadress genom t.ex. gmail, hotmail eller annan webbmail. När det börjar bli ohanterligt kan du släcka ner den och starta en ny.

Andra tävlingsuppgifter som att man ska gilla och dela på Facebook eller Instagram, där betalar du genom att sprida information till din kompiskrets. I tävlingar där man ska skicka in kreativa bidrag som foto och slogans är din betalning kanske som störst.