”Jag vinner jämt - designtävlingar, matberedare, presentkort, cyklar…”

Idésprutan Johan Hedengran har gjort företagstävlingar till ett sätt att leva och hans hem har stundtals svämmat över av alla vinster. Numera står formgivning i fokus, men han tävlar ändå ibland. Och han glömmer aldrig då han bjöd hela Tärnaby på cornflakes!

Du har nog sett dem, de där färgglada foldrarna i mataffären som ger oss möjlighet att vinna storslagna priser. Svara på några enkla frågor och motivera varför just du ska få den där resan. Eller cykeln. Eller brödrosten.

Men du brukar säkert också tänka att man ändå aldrig vinner och när det dessutom kostar tid och tankekraft i form av slogans, foton och motiveringar, ja då får den där foldern hänga kvar.

- Länge tänkte jag nog också så, säger Johan Hedengran i Umeå.
Men när han trots allt gjorde ett spontant försök, inför Cloettas jury nere på stan, slutade det med första pris: en årsförbrukning av Plopp-choklad! Johan fick blodad tand. Nu började det mesta i tävlingsväg fånga hans intresse och han gick in för dem med allt större engagemang.

Johan Hedengran vid sitt kontor hemma i Umeå
Problemlösning och nytänkande triggar Johan då han jobbar hemma på kammaren. Foto: Helledays Art

- I början var det mest telefontävlingar som gällde, men efterhand blev det mer intressant med uppdragstävlingar, som slogansskrivande och fototävlingar. Det är mycket roligare att få lösa någonting kreativt. Problemlösning och nytänkande triggar mig.

Vägde tamponger på Ica

Drivet att hitta lösningar och förmågan att tänka i nya banor har förstås hjälpt honom genom hela livet, som när han trots nej från kommunen lyckades ordna stödfinansiering av gatubelysning i byn där han bor, men det är framför allt hans tävlande som fascinerar.

Vinsterna – resor, cyklar, kameror, konserter och mycket, mycket mer – bär alla på sin egen historia som i sin tur vittnar om Johans exceptionella uppfinningsrikedom. Som den gången en tampongtillverkare lockade med en utlandsresa.

För att få delta krävdes en särskild kod, och liksom i ”Kalle och chokladfabriken” fanns koderna gömda i vart 100:e tampongpaket, tillsammans med en liten gulddelfin. Och det var delfinen som blev nyckeln till Johans framgång.

- Jag ville ju inte köpa flera hundra tampongpaket, så jag gick in på Ica, fyllde kundvagnen med förpackningar och rullade bort till grönsaksavdelningen. Där fanns nämligen jättefina digitala vågar för frukt och grönt.

Eftersom delfinerna var lite tyngre än de tamponger som de ersatte, så kunde han med hjälp av vågen hitta de askar som skilde ut sig. Han köpte dem, gick hem, ringde tävlingsnumret och kammade hem en lyxresa för två till Barbados.

Cornflakes till hela Tärnaby

För att ytterligare öka vinstchanserna började han så småningom att tävla i kompisars och släktingars namn. Så medan Johan läste till civilingenjör började hans rumskamrat Henrik och inte minst dennes farmor(!) att, utom sin vetskap, lämna in bidrag i diverse tävlingar.

Med framgång, dessutom, så en dag fick farmodern plötsligt se en lastbil backa in på den lilla gården i Tärnaby och ställa ner en enorm pall frukostflingor!

- Den första årsförbrukningen följdes av ytterligare en inom loppet av ett par veckor, så Henriks farmor och hennes väninnor hade storkalas på flingor. Det sägs att butiken i Tärnaby hade svårt att sälja cornflakes ett tag efter det där, men jag vet inte om det är sant, säger Johan och skrattar åt minnet.

Henriks farmor har också vunnit rullskridskor, halstabletter och snowboards, och hon är inte ensam om sina upplevelser. Genom åren har det blivit många i Johans bekantskapskrets som fått ta del av hans framgångsrika tävlande.

- Mer värdefulla grejer har folk varit snälla nog att lämna tillbaka till mig, men mindre vinster har jag sett som små presenter. Det är bara roligt att kunna överraska sina vänner.

Sveriges fiffigaste designer

Tävlandet avtog naturligt nog under åren då barnen föddes, men idéerna fortsatte att komma. Och en del var för bra för att bara lägga på hyllan. Hyllan ja, det är egentligen där den här historien börjar.

- Jag insåg att det fanns ett ounyttjat förvaringsutrymme under trappstegen i huset där jag växte upp. Jag hade redan formgivit en hylla och genom att utveckla ett hängbeslag fick jag den att passa under alla slags trappor och också skapa en känsla av att hyllan svävar.

Vid testlanseringen visade sig hyllan bli mycket populär i köket, inte minst vid matlagning då den utgör en perfekt yta att lägga ifrån sig mobiltelefonen eller kokboken på.

Eftersom den kan hängas under överskåpen undviker man dessutom borrhål i väggens tätskikt, och i konkurrens med över 5 000 bidrag utsågs Johan Hedengrans stilrena lösning till Designårets smartaste förvaringsidé.

En multihylla för alla utrymmen, med otaliga användningsområden. Hängandes på väggen, under trappan, i fönstret, i köket, som odlingshylla, för datorn, böckerna, ja, i stort sett vad du vill. Han fick patent beviljat för det fiffiga monteringsbeslaget och under namnet DSHELF förverkligar han nu sin vision.

Dshelf hylla
Johans designvinnande hylla DSHELF med dolt hängbeslag. Här under överskåp. Lämnar köksvägg fri från borrhål. Passar även under förmonterade spotlights. Foto: Helledays Art

Om Cloettatävlingen gav inspiration till tävlandet, fick DSHELF och designpriset Johan att rikta det mesta av sin flödande kreativitet mot design och formgivning.

När hans barn sommaren 2018 ville öppna en glasskiosk hemma på gården, var det Johan som gav förslag om kioskens utseende. Och den visade sig dra både blickar och båtar till sig. Nedanför tomten rinner nämligen Umeälven förbi och fritidsbåtarna som passerade bildade stundtals kö. Kiosken var en sådan fullträff att den till och med vann IKEA Centers förstapris för sin design.

Och då glasspengarna kompletterades med nyvunna presentkort kunde barnen Hedengran skaffa både marsvinen de drömt om och diverse tillbehör till dem.

- En del menar att jag har ”tur”, men det håller jag inte alls med om. Det mesta går att påverka, bara du ger dig tusan på din sak. Om och om igen, konstaterar Johan glatt.

Johans vinstlista

Det här har Johan vunnit (hittills):

 • Jukkasjärvi ishotell, lyxweekend för 2 pers.
 • 36 biljetter till EM-kval i fotboll, Sverige-Bulgarien.
 • Kreta, äventyrstävling. Vinner 2 platser av totalt 3.
 • 5 st Sony Playstation 2, TV-spel.
 • New York, 2 pers. Hotell på Manhattan, egen limousine, biljetter till Broadway musikal The Lion King, fria restaurangmiddagar, egen guide.
 • Hängglidflyg, 2 pers.
 • Skidresa till Alperna, 2 pers.
 • STCC, Scandinavian Racing League, SRL. VIP-paket, inträde, casino, hotellrum, 4 pers.
 • Presentkort resor.
 • Damcykel 3-växlad.
 • Barbados 2 pers, 10 dagar.
 • Formel 1-utbildning på Anderstorpsbanan.
 • 5 st kvalitetskameror Canon, Apple, Konica Minolta, Sanyo, LG.
 • Bästa Rekryteringsidé, Umeå Universitet, stipendium.
 • New York 2 pers, hotell, Star Wars biopremiär.
 • Presentkort mat.
 • Inredning String, Maze, Tenzo. Skandinavisk nordisk design www.hylla.se
 • 5 st snowboards.
 • Presentkort kläder. Levis, Lee, HM, Dressman, Tiger of Sweden, KappAhl.
 • 2 årsförbrukningar av taco och tillbehör.
 • Trädgårdsbord, stolar och drinkvagn.
 • Minst 6 årsförbrukningar cornflakes.
 • Monza Italien, Formel 1, Grand Prix. Ingick i BMW Williams VIP-team. 2 pers.
 • 8 st Destinys Child biljetter till konserten i Globen. Backstage-pass med fri mat, dryck, foto och mingel tillsammans med sångerskorna.
 • MTB, mountainbike, herr, 21 växlar.
 • Fjällren. Gosedjur till sonen efter sloganskrivande åt Polarbröd.
 • Svenska Designåret. Idé- och designtävling. Framröstad vinnare. Presentkort 25 000kr.
 • Designvinnare Sommargrej 2018, IKEA Center. Framröstad vinnare. Presentkort 5 000kr. Unik glasskiosk-design @rinneln vid sjötomt
 • Månadens innovatör. Framröstad av SmartaSaker.se Formgivare och designer januari 2019.
 • KitchenAid 100år. FORMEX 2019. Framröstad vinnare av jury. Utmärkelse och komplett matberedare med tillbehör.
 • Ett oändligt antal biobiljetter, handdukar, muggar, kepsar, t-shirts, schampo, balsam, godislådor… Det mesta har behållits men en del vinster har även sålts via Facebook, Aftonbladet, Google, Youtube och Blocket.

Rinneln glasskiosk
IKEA Center och Avion utsåg Johans färgglada form och design av glasskiosk som vinnare sommaren 2018. Juryn menade att: “Bilden på @rinneln båtkiosk symboliserar kreativitet och entreprenörskap och är ett trevligt inslag för umebor som vistas längst älven”

Läs mer om Johan och hans prisbelönta hylla DSHELF